06-48465536 info@elmaharkema.nl

Waarderende ouder-

en kind gesprekken 

Door waarderende ouder- en kindgesprekken ontlok je positiviteit. Waarderend onderzoeken gaat altijd uit van datgene wat er al is, wat al goed is, en waar je meer van wil. Vanuit je meest waardevolle momenten, je successen kun je ontdekken welke kwaliteiten daaraan ten grondslag liggen. Met deze talenten kun je vervolgens verder gaan onderzoeken hoe deze het beste tot zijn recht kunnen komen.

De juiste vragen stellen

De vragen “Wanneer lukte het jou het wel?” of “Hoe is dit jou nu wel gelukt?” lokken het kind uit om na te denken over de positieve aspecten van zijn eigen handelen. Het is toch immers gelukt?! Als je iets één keer laat zien bewijst dat al dat je iets wel kan. Door te onderzoeken wat maakt dat het gelukt is, ontdek je een volgende stap in het proces.

Waarderend onderzoeken

Waarderende gesprekken zijn gestoeld op Waarderend onderzoeken. Je hebt een open houding en bent openlijk nieuwsgierig naar wat de ander je wil vertellen. Met vragen kun je richting bepalen. Je kunt daar de aandacht op richten waarvan je wilt dat het aandacht krijgt. Altijd kijken we naar de ‘wel’ kant. Wat laat het kind (al) wel zien, wat kunnen we (al) wel doen en waar kunnen we wel een volgende stap zetten.

Potentieel tot bloei laten komen

Kinderen groeien door te zien wat ze al kunnen, daar zijn ze trots op. Deze positieve blik nemen ze mee naar de volgende stap. Een volgende stap kan eerst eng en groot lijken, maar door ze te laten inzien dat ze al veel wel hebben gedaan, behaald of hebben laten zien, is de stap minder groots geworden en dus ook makkelijker te zetten. De gevoelens van autonomie, competentie en zelfvertrouwen groeien hierdoor. Dus naast het didactische krijgt ook het sociale component kans om zich te ontwikkelen.

Vragen stellen met een groots effect

Een kind dat moeite heeft om de tafels te automatiseren kan er tegenop gaan zien. Door samen te gaan ontdekken wat er al wel lukt en hoe dat gelukt is maak je samen een plan om te kijken wat een passende volgende stap zou zijn. De ‘Droomvraag’ komt dan ook later in het proces zeker aan bod: “Hoe zou het voor je zijn als je de tafel van 5 helemaal kunt opzeggen uit je hoofd?”

Gesprekken met ouders en kinderen

De leerkracht krijgt inzicht in welke vragen helpend zijn tijdens ouder- en kindgesprekken en leert technieken toe te passen die achter het Waarderend onderzoeken zitten.

✧ De theorie achter Waarderend onderzoeken

✧ Welke gesprekshouding werkt

✧ Gesprekstechnieken: Hoe kun je kinderen en ouders echt laten vertellen?

✧ Verschillende oefeningen om zelf de vaardigheden onder de knie te krijgen en ook voorbeelden om mee te nemen naar de praktijk van je eigen klas.

✧ Hoe je omgaat met weerstand en dit kunt ombuigen naar positiviteit.

✧ Wat je kunt bereiken met oprechtheid, oordeelloos luisteren, positiviteit en de juiste vragen leren stellen

✧ En last but not least, de allerbelangrijkste vraag tijdens een ouder- of kind gesprek, maar die bijna nooit gesteld wordt.

Ben je benieuwd? Ik vertel je graag meer tijdens een verkennend en vrijblijvend gesprek.

Waarderende ouder- en kind gesprekken zijn zo mooi, zo waardevol. Ze halen het beste uit iemand naar boven. Ze laten de ander stralen, de positiviteit spat ervan af als je iemand laat vertellen wanneer en waarom iets zo goed lukt. Hoe het voelt om iets goed te kunnen en om daarover te vertellen.

Speak-sheet oudergsprekken de do's

Vraag hier alvast je speaksheet aan

Een spiekbriefje voor tijdens je oudergesprekken. Dat mag gewoon. Een makkelijk overzichtje van vragen die je kunt stellen. Daarnaast staan er ook tips op. Handig!

Wat is je meest waardevolle moment als het gaat om gesprekken?

Het hele jaar door oudergesprekken

Het hele schooljaar door voer je oudergesprekken, kindgesprekken ook.

De ene keer gepland, de andere keer spontaan.

Ik kreeg altijd veel energie van fijne en goede gesprekken. Een ouder die zich gehoord voelt, een probleem dat kon worden opgelost, een kind dat werd gezien en die ik verder kon helpen.

Maar jeetje, er zijn ook genoeg gesprekken geweest die me energie kosten. Die me leegzogen en waar ik naderhand helemaal geen fijn gevoel over had.

Waar zit hem dat in, dacht ik.

Ouders, leerlingen en leerkrachten hebben toch allemaal hetzelfde doel voor ogen? We willen allemaal het beste.

Tijdens de opleiding Waarderend Leiderschap in het Onderwijs heb ik geleerd dat er een fantastische formule bestaat om ‘het beste’ ook daadwerkelijk naar boven te halen.

Het beste uit de leerling.

Het beste uit de leerkracht.

Het beste uit een gesprek.

Tegenover goed staat minder goed of slecht. Maar zodra je het gaat hebben over ‘het beste’, verandert de energie. Je ziet iemand rechtop gaan zitten. Je ziet dat iemand gaat stralen. Je voelt de positiviteit van iemand afstralen.

Speciaal voor alle leerkrachten en onderwijsprofessionals die net als ik wel eens te maken hebben gehad met gesprekken die geen fijn gevoel gaven achteraf en je een heleboel energie hebben gekost en weinig hebben opgeleverd, is er deze korte training Waarderende ouder- en kind gesprekken.

Waarderende ouder- en kind gesprekken.

Wil jij tijdens jouw ouder- en kind gesprekken ook het beste bij de ander naar boven kunnen halen?

En wil je weten welke vragen je wel en niet stelt en op welk moment?

Zodat je bruikbare informatie verzamelt en het kind en de ouders echt ziet en hoort?

Na deze korte training kun jij:

✧ Reageren op weerstand en deze ombuigen

✧ Reflecteren op wat je bij de ander ziet en voelt

✧ Zonder oordeel en zonder aannames het gesprek in gaan en laten verlopen

✧ Op zoek gaan naar ‘het beste’ tijdens ouder- of kindgesprek

✧ Waarderend kijken en luisteren naar de ander

✧ Meer belangrijke informatie uit een gesprek halen

✧ De juiste vragen stellen op het juiste moment

✧ Altijd goed voorbereid zijn op een gesprek, spontaan of gepland

Online gesprekken voeren

Misschien was het even wennen of is het dat nog steeds, online een oudergesprek voeren. Juist in deze tijd waar iedereen onder druk staat door de situatie, kunnen ouders jouw hulp goed gebruiken. Alle zorgen en emoties rondom het thuisonderwijs of achterstanden willen ze graag met je delen. Hoe kun je er voor zorgen dat het geen ‘ja-maar’ gesprek wordt en dat ouders zich daadwerkelijk gezien en gehoord voelen tijdens deze online gesprekken?

Kindgesprekken

Waarderend onderzoeken gaat over verhalen die een hoogtepunt vertellen. Een hoogtepunt uit het leven van het kind. Dit concrete verhaal ga je vervolgens bevragen: Waarom was dit een hoogtepunt voor jou? Wat was de situatie? Wat gebeurde er? Wat heb je ervan geleerd? Zodra het kind dit hoogtepunt helemaal opnieuw beleeft en voelt hoe het was om weer opnieuw in dat moment te zijn, zie je de talenten van het kind.

Ontspannen en altijd voorbereid

Soms roept een gesprek bij voorbaat al spanning bij je op. Heel begrijpelijk, toch is het onhandig. Je wapent je van te voren al tegen het weerstand die je verwacht. Je hebt het gesprek goed voorbereid, want je hebt een belangrijke boodschap. Vervolgens lijken deze ouders een heel ander beeld te hebben van de situatie en weerleggen ze alles wat jij hebt gezegd. Vanuit de waarderende communicatie is een gelijkwaardige relatie met ouders het uitgangspunt. Erken de autonomie van de ouder als deskundige over het kind. Ga altijd oordeelloos een gesprek in (dat betekent natuurlijk niet onvoorbereid ;).

Waarderende ouder- en kind gesprekken

 

Nu speciaal voor jou en je duo of lievelingscollega.

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”

‘Eerst geloven, dan ga je het zien’

 

Zeg jij hem vaak andersom? ‘Eerst zien dan geloven’.

Dat is jammer. Want als je gelooft in verandering, in kracht en in plezier dan ga je zien en merken dat je daar ook echt meer van krijgt.

Ongeveer tien jaar geleden had ik mijn meest frustrerende oudergesprek ooit. Achteraf, het heeft best lang geduurd voordat ik dit inzag hoor, hebben we compleet langs elkaar heen gepraat. En dat is best gek, want we hadden toch allemaal het beste met de leerling voor en hetzelfde doel voor ogen?

Als ik dat gesprek nu over kon doen, is er één superbelangrijke vraag die ik zou stellen. Ik weet zeker dat die vraag het hele gesprek en de uitkomst beïnvloedt zou hebben. Het zou nooit zo uit de hand gelopen zijn, als ik die vraag toen gesteld had.

 

‘De vraag die ik niet gesteld heb…’

“Waarderend onderzoeken is de kunst en kunde van het vragen stellen over het potentieel van een individu, team of organisatie, met als doel om dat volledig tot bloei te laten komen.”

In het programma vertel ik je alles over deze vraag en waarom deze zo belangrijk is om juist wél te stellen.

De waarderende aanpak zoals ik die in het programma aan je laat zien is de vertaling van theorie naar praktijk van Waarderend Onderzoeken (Appreciative Inquiry). De makkelijk toepasbare principes maken het jou mogelijk om deze direct in je eigen gesprekken toe te gaan passen:

Op zoek gaan naar het beste

Ook als alles negatief lijkt, is er altijd iets dat wel werkt of gewerkt heeft. Je kiest zelf of vooral naar problemen wilt kijken of juist naar mogelijkheden en oplossingen wilt zoeken. Zoeken naar wat werkt, wanneer waren we er al het dichte bij? Dan zien we welk potentieel er echt aanwezig is.

Verhalen vertellen

Bij onderzoeken horen verhalen. Verhalen vertellen over hoogtepunten. Van oudsher is het al een manier om elkaar beter te kunnen begrijpen en elkaar te leren kennen. Samen ontdekken wat je gemeenschappelijk hebt en wat je aan elkaar verbindt. Als je verteld over ‘jouw beste situatie’, voel je dat daar kracht en potentie in zit.

De aandacht richten met vragen

Alles wat je aandacht geeft groeit. Als je vragen stelt, dan stuur je. Je richt de aandacht ergens op. Dan kun je dus maar beter zorgen dat je de aandacht richt op wat je wilt laten groeien. Achter weerstand schuilt vaak een wens of een verlangen. Die kun je zichtbaar maken door de juiste vragen te stellen.

Positiviteit laten resoneren

Positiviteit straal je uit. Mensen merken het op en nemen het van je over. Praten over hoogtepunten maakt positieve energie bij je los. Je staat meer en meer open voor nieuwe ideeën, nieuwe kennis en nieuwe ervaringen. Je komt in een flow waardoor je veel makkelijker leert. Als je bezig bent met het beste van jezelf, haal je ook het beste in de ander naar boven.

Dromen komen uit

Bij Waarderend onderzoek start je altijd met je eigen droom, je verlangen. Je maakt waar, waar je je verlangen op richt. “Energie flows where attention goes.” Door je verbeelding te gebruiken en de beste mogelijke uitkomst te visualiseren, ontwikkel je je eigen toekomst. Als je veranderingen wilt zien, zul je dingen anders moeten gaan doen of anders gaan reageren. Een droom of een verlangen kan werkelijkheid worden als jij er in gelooft, het voor je kan zien en je ernaar te gaan gedragen.

Past deze training bij mij?

‘Teachers affect eternity; no one can tell where their influence stops’

Wanneer ben jij op je best?

En wat maakt dan dat je dan op je best bent?

Dit zouden zomaar de eerste twee vragen van een waarderend kindgesprek kunnen zijn. Dezelfde vragen zou je ook aan ouders kunnen stellen:

Wanneer is je kind op zijn best? Waarom is het dan op zijn best? Wat zie je hem/haar dan doen?

Waarderende ouder- en kind gesprekken zijn zo mooi, zo waardevol. Ze halen het beste uit iemand naar boven. Ze laten de ander stralen, de positiviteit spat ervan af als je iemand laat vertellen wanneer en waarom iets zo goed lukt. Hoe het voelt om iets goed te kunnen en om daarover te vertellen.

 Stralende ogen

 Zelfvertrouwen

 Geloof in het ‘kunnen’

 

Op een eenvoudige en toegankelijke manier krijg je inzicht in hoe je:

✧ ‘Het beste’ tijdens een gesprek naar boven kunt halen en de ander kunt laten stralen

✧ Weerstand kunt ombuigen, zodat er ruimte ontstaat om elkaar te willen snappen, te willen zien en te willen horen

✧ Energie kunt overhouden na een serie gesprekken en niet helemaal bent leeggelopen na het laatste gesprek

✧ Door middel van het geven van reflecties je oordeelloos kunt luisteren, maar ook hoe je kunt beïnvloeden (heel handig 😉)

✧ Meer informatie uit een gesprek kunt halen en ook hoe de ander open gaat staan om jouw boodschap te horen en te ontvangen

✧ De fasen die je doorloopt tijdens het Waarderend onderzoeken: Verwoorden, Verdiepen, Verbeelden, Vormgeven en Verwezenlijken

Persoonlijke groei is jezelf toestemming geven om iets anders te denken of te doen dan je tot dusver hebt gedaan.

Wat zeggen anderen

Nadat ik de training Waarderende ouder- en kind gesprekken heb gevolgd, zit mijn rugzak vol met nieuwe technieken die bijdragen aan een positieve sfeer in de groep. Technieken die ik kan gebruiken tijdens gesprekken met kinderen/ouders. Ik ben echt een ervaring rijker.

Vooral het beste in een kind naar boven willen halen is voor mij belangrijk. Van relatie naar prestatie.

Elma is eerlijk en deelt haar eigen ervaringen. Haar gedrevenheid en alle technieken die ik nu heb, maken dat ik het waardevolle training vindt voor leerkrachten.

Het is een hele andere mindset, het positieve benoemen en kijken naar wat wel goed gaat.

Ik heb ontzettend veel geleerd, vooral ook over mijzelf. Niet alles is urgent!

Anoniem

Leerkracht groep 5, Basisschool

Elma is een sterke en goede leerkracht. Zij zorgt ervoor dat mensen scherp blijven en spreekt hen daar op een professionele manier op aan. Ze is kritisch en staat open voor feedback. Daarnaast is ze heel gezellig, fijn in omgang en gaan we haar zeker missen. Ik wens haar enorm veel plezier en uitdaging met haar eigen bedrijf wat ongetwijfeld een succes wordt.

Rik Talens

Directeur Kindcentrum Baggelhuizen

Als eerste contact is Elma het visitekaartje van Drives@School. Hierbij maakt zij op natuurlijke wijze gebruik van haar kennis en ervaring in het onderwijs. Als mensen met haar spreken, ervaren zij dat ze plezier beleeft aan de gesprekken en dat ze oprechte belangstelling heeft voor vragen en verlangens.  Voor mijzelf als ondernemer met een missie is het heel waardevol dat zij zich hierin herkent en zich daar ook in wil verdiepen. Zij ondersteund mijn visie en draagt deze uit.

Vanuit haar eigen drijfveren is zij zorgvuldig. Haar systemische aanpak zorgt ervoor dat er overzicht en structuur is. Ook is zij niet bang om zelf vragen te stellen ter verduidelijking. Dit wekt bij mij vertrouwen op dat ik zaken uit handen kan geven.

Aart Brezet

Eigenaar Drives@School

“Ik ben zo blij met Elma. Op het moment dat ik echt voor mijn expertise wilde gaan, was het Elma die haar sales talent kwam inzetten om de frontoffice werkzaamheden van mij over te nemen. En hoe! Ze regelt alles tot in de puntjes op een manier waarop ik het zelf niet beter had kunnen doen. Ze ontzorgt me echt. Samen zetten we de schouders eronder en ze komt ook nog eens met waanzinnige ideeën om bedrijfsgroei te genereren. Elma is een fantastische sparringpartner met een groot hart voor het onderwijs.”

Wendy Jansen

Collega van Elma , Drives@School

Investering en budet

Elke leerkracht heeft een eigen professionaliseringsbudget. Vaak wordt dit budget door je directeur ook ingezet voor bijvoorbeeld teamscholing en andere zaken die de professionaliteit van de school ten goede komen. Dit budget is er echter zeker ook voor je eigen ontwikkeling. Je mag aan je directeur vragen of je deze opleiding mag bekostigen vanuit dat budget.

Iedere werknemer is zelf verantwoordelijk voor de eigen professionalisering. Daar maak je jaarlijks afspraken over met je directeur en deze komen te staan in je POP. 

Facilitering leerkrachten
Leerkrachten hebben recht op twee klokuren per werkweek (deeltijd naar rato) voor hun professionele ontwikkeling. Ook hebben zij recht op 500 euro per jaar (deeltijd naar rato) om invulling te geven aan zijn/haar professionalisering. Voor de jaren 2020 en 2021 is dit bedrag verhoogd naar 600 euro.

Zoek je hier meer informatie over, kijk dan eens op de site van bijvoorbeeld de PO-raad

Wat levert het op?

✧ Altijd goed voorbereid zijn op gesprekken of ze nou spontaan of gepland zijn

✧ Nooit meer met je mond vol tanden staan als een ouder zichzelf even niet meer in de hand heeft door overweldigende emoties

✧ Weten hoe je weerstand bij ouders en kinderen kunt ombuigen naar leerstand, zodat je weer open kunt staan en informatie kunt horen en opnemen

✧ Die onzekerheid die je soms dwars zit, heb je overboord gegooid. Je bent zelfverzekerd, zonder dat je de ander daarin vergeet of voorbijloopt

✧ Je bent een gelijkwaardige gesprekspartner voor ouders en kinderen, je bent in staat om zo te handelen dat je de ander op zijn gemak stelt, oordeelloos kunt luisteren en de juiste vragen kunt stellen

Extra bonus materiaal:

➤ Format voor een waarderend 10-minuten gesprek

➤ Format voor een waarderend kindgesprek

➤ Lijst met voorbeeldvragen om tijdens een waarderend gesprek te stellen

Meer informatie of direct aanmelden?

Direct aanmelden? Ga rechts boven in het menu naar ‘Aanmelden’.  Eerst een verkennend gesprek of wil je meer informatie, laat dan hier je bericht achter. Dan neem ik contact met je op. 

Elma Harkema

Ahornhout 28, Assen

06-48465536