06-48465536 info@elmaharkema.nl

 

 

 

 

 

 

 

Waardering? Ben jij het waard?

Iedereen wil zijn werk graag goed doen. Daar ga ik van uit. Iedereen doet zijn werk naar zijn beste kunnen. Alle leerkrachten die woensdag hebben gestaakt, geprotesteerd en doorgewerkt hebben. Stuk voor stuk zijn het allemaal harde werkers en doorzetters. En ook allemaal zijn ze het waard om gewaardeerd te worden.

Waardering is belangrijk.

Het zorgt ervoor dat je je goed voelt over wat je doet. Het geeft energie. Hoe werkt dat dan, waardering? Is ‘een compliment geven’ dan hetzelfde als iemand waarderen? Dat kan. Je kunt iemand een compliment geven en daardoor je waardering uit spreken over iets dat diegene goed heeft gedaan in jouw ogen.

Maar waardering is meer. Waardering kun je voelen, van binnenuit.

Welke dingen doe jij, die jij zo belangrijk vindt en die je ook goed doet, dat waardering op zijn plek zou zijn?

Organiseer je het jaarlijkse kleuterfeest of ben jij diegene die een creatieve uitspatting (schoolbreed) van a tot z bedenkt en ook uitvoert.
Ben jij diegene die het lezen op school naar een hoger niveau tilt?
Of ben je een reken coördinator die met hart en ziel de laatste vergadering een presentatie hebt gegeven over de doorgaande lijn?
Misschien ben je wel net als ik een echte boven-bouwer en gaat jouw hart ook sneller kloppen als je bezig gaat met voorbereidingen voor de overstap van de basisschool naar het VO.

De school uit

Ik vond het namelijk superfijn dat ik de school eens uit kon, contacten moest onderhouden met collega’s van ontvangende scholen. Dat ik een echt inhoudelijk onderwijskundig rapport voor iedere leerling in elkaar moest draaien. Niet te vergeten de warme overdracht als de aanmelding compleet was en het moment aanbrak dat we echt bijna aan het einde van het schooljaar kwamen.

De ouderavonden, de gesprekken en natuurlijk de musical. Het was veel, heel veel, maar wat heb ik er altijd van genoten. En wat heb ik ook altijd een boel waardering mogen ontvangen. Die waardering leerde mij dat ik iets deed wat ‘klopte’. En dan bedoel ik niet dat ik een ster was in alle taken die bij een groep 8 horen, maar wel dat ik betrokkenheid voelde, passie, van binnenuit. Niet opgelegd door wie dan ook. Het was een natuurlijk proces, het paste bij me.

Persoonlijke ontwikkeling

Daardoor kon ik groeien, kon ik mezelf verbeteren, de fijne kneepjes leren en door ontwikkelen. Doordat ik vanuit een stukje passie mijn werk kon doen, vond ik de taken fijn. Ik had het zeker druk, maar het was geen werkdruk. Die passie en die betrokkenheid zagen en voelden mijn leerlingen, hun ouders, mijn collega’s en mijn leidinggevende. Daar ontving ik waardering voor, maar belangrijker nog, ik voelde me gewaardeerd. Ik zat op mijn plek en deed waar ik het beste in was.

Toen ik dat eenmaal helder had, ben ik dat verder uit gaan bouwen. Ik wist waar ik meer van wilde. Ik wist en voelde waar ik blij van werd.

Waarderend Leiderschap

En dat is precies waar Waarderend Onderzoeken om draait. Onderzoeken waar je meer van wilt, wat er al is, wat er goed werkt. Het is de kunst om juist dat boven tafel te krijgen.

Dat is dus precies andersom dan hoe we gewend zijn om naar zaken te kijken. Meestal richten we ons op datgene wat we niet meer willen.

“Alles wat je aandacht geeft groeit”. Is het dan niet handiger om aandacht te geven aan iets waarvan je juist wilt dat het gaat groeien?

Dus mijn vraag aan jou:

Wanneer was jij op je best?
In welke situatie straalde je?
Wat maakte dat jij je gewaardeerd voelde?
Wat is jouw lievelingsstukje in jouw werk?
Welke situatie haalde het beste in jou naar boven?”

Als jij daar antwoord op kan geven dan is het antwoord op de volgende vragen vast ook JA;

Daar wil je toch meer van?
Dat wil je toch verder uitbouwen?
Daar wil je vaker van kunnen genieten, toch?

Waarderend Leiderschap haalt het beste in jou naar boven. Het laat zien wat jouw beste kwaliteiten zijn. We onderzoeken hoe jij die kwaliteiten nog meer zou kunnen benutten. Zodat ook jij die waardering ontvangt die je verdient. Zodat ook jij de waardering krijgt waar je naar verlangt.

We hebben allemaal een verlangen. Een verlangen naar het beste, vanuit onszelf. Wil jij jouw verlangen ook onderzoeken? Supergaaf, dat kan namelijk.

  • Een eerste kennismakingsgesprek is gratis en geheel vrijblijvend. We gaan samen in op jouw verlangens. Jouw wensen voor de toekomst en jouw idealen. Vraag hier jouw gesprek aan. 

 

  • Op de site vind je een test naar WERKGELUK. Maar je mag het van mij noemen zoals je wilt. Werkplezier, passie, werken vanuit eigen intuïtie, meer vrijheid, vul zelf maar in wat goed bij jou past. De vragen laten je nadenken over wat jouw verlangens zijn. Als je de test hebt gedaan krijg je van mij een mail met jouw weg naar meer WERKGELUK. In die mail staat ook een link naar een gratis gesprek met mij. Samen halen we jouw grootste verlangens naar boven. Doe hier de test 

Voor nu wens ik je eerst veel werkplezier!

Enthousiaste groet,

Elma